Analys: Sveriges handel med handelsavtalspartner

Den här analysen undersöker Sveriges varuhandel med länder som omfattas av handelsavtal. Fokus ligger särskilt på de fyra mest moderna frihandelsavtalen som har trätt i kraft, samt på Sveriges handel med ett urval partnerländer där avtal antingen förhandlas eller väntar på undertecknande eller ratificering.

Sveriges handel med länder som omfattas av EU:s handelsavtal spelar en betydande roll, 2023 omfattades 56 procent av handeln med tredje land av handelsavtal, jämfört med EU-genomsnittet på 46 procent. Detta indikerar att svenska företag i hög grad använder handelsavtalen för att underlätta export och import.

EU:s avtal med Sydkorea, Kanada, Japan och Vietnam, de mest moderna frihandelsavtalen, har inneburit varierande förändringar i den svenska exporten sedan de trädde i kraft. Handeln med Sydkorea och Kanada har mer än fördubblats sedan avtalen trädde i kraft, medan exporten till Japan har minskat något under motsvarande period. Handeln med Vietnam har haft en begränsad tillväxt sedan det trädde i kraft 2020. Pågående förhandlingar med länder som Australien och Indien och ett avtal med Mercosur, där förhandlingarna nyligen avslutats, har potential att minska hinder för handeln. Dessa länder är viktiga för svensk export och förväntas bidra till att stärka handeln genom minskade hinder och ökad tillgång till nya marknader.

Handelsavtalen är centrala för att diversifiera Sveriges och EU:s handel, minska beroendet av enskilda marknader och skapa en stabilare grund för framtida ekonomiska relationer. Implementeringen och förhandlingarna av nya avtal kan därmed få stor betydelse för Sveriges internationella handel.