Analys: Handelseffekter av en gemensam valuta – Erfarenheter av eurosamarbetet och valutaunioner

Det har i år gått 25 år sedan euron infördes som gemensam valuta mellan flera av EU:s medlemsländer. Här analyseras forskningen kring valutasamarbeten och handel och hur eurosamarbetet har påverkat ländernas handel.

Här analyseras hur en gemensam valuta påverkar internationell handel och drar slutsatser utifrån erfarenheter av eurosamarbetet och andra valutaunioner. Sedan eurons införande 1999 har forskningen utvecklats och visar att en gemensam valuta kan öka handeln med 2–16 procent, ibland upp till 30 procent. Detta innebär även en potentiell inkomstökning på 0,3–2,1 procent av BNP.

Nyckelfaktorer som bidrar till ökad handel är minskade transaktionskostnader, eliminering av växelkursosäkerhet och ökad pristransparens, vilket förbättrar konkurrensen. Tidiga studier överskattade dock effekterna av valutaunioner, med estimat på över 300 procents handelsökning. Moderna analyser använder robustare metoder och visar mer moderata men fortfarande positiva effekter.

Effekter varierar mellan länder

Analysen understryker att effekterna varierar mellan länder beroende på faktorer som ekonomisk integration och exportstruktur. Till exempel gynnades Slovakien betydligt mer än Estland av euroanslutningen där en del av förklaringen tyck ligga i att Slovakien övergick från en flexibel växelkurs medan Estland redan hade en fast växelkurs mot euron.

Den långsiktiga påverkan av euron inkluderar också etableringen av internationella produktionskedjor och fördjupad ekonomisk integration.

Analysen bidrar med insikter till frågan om euroanslutning och betonar vikten av att beakta både handelsfördelar och potentiella risker kopplade till en gemensam valuta.