Analys: The Costly Impact of Trump's proposed Tariffs

Denna analys undersöker de potentiella effekterna av att USA inför omfattande tullar på import från Kina och andra länder, som utlovats av Donald Trump inför det kommande valet i november 2024. Resultaten visar negativa tillväxteffekter för samtliga undersökta länder och regioner, tillsammans med en betydande minskning av internationell handel.

Handelseffekter för Sverige och EU

För Sveriges del ser den totala handelseffekten ut att bli måttlig. Med USA förväntas dock exporten att minska med cirka 16 procent. Detta beror delvis på en kraftig nedgång i exporten från fordonsindustrin, som står för nästan en tredjedel av Sveriges totala export till USA. EU som helhet skulle också uppleva en minskning i det ekonomiska utbytet med USA. Däremot skulle EU import från Kina öka med cirka 8 procent.

Konsekvenser för USA och Kina

USA skulle drabbas hårdast av dessa tullar, med en total minskning av importen och exporten på 10 procent respektive 14 procent. Detta skulle särskilt drabba de industrier som tullarna syftar till att skydda. Detta eftersom dessa är starkt integrerade i globala värdekedjor och därmed beroende av insatsvaror från utlandet. Detta understryker svårigheten att använda tullar som ett effektivt verktyg för att skydda inhemska industrier.
Kinas handel skulle också påverkas kraftigt. Inte särskilt oväntat skulle exporten med USA drabbas hårt, med en minskning med 66 procent. Kinas export till andra delar av världen ser dock ut att öka.

Risker som ett eventuellt införande av tullar kan föra med sig:

  • Ökade kostnader för både företag och konsumenter, vilket ökar risken för stigande inflation i USA.
  • Störningar i de globala handelsflödena, som kan hämma spridningen av grön teknik och påverka klimatomställningen negativt.
  • Försvagning av det globala handelssystemet genom minskad efterlevnad av internationellt överenskomna regelverk.
  • Möjliga motåtgärder från USA:s handelspartner, vilket kan leda till ytterligare påfrestningar för världshandeln.

Sammantaget kan detta leda till att konsekvenserna bli allvarligare än vad denna analys visar.