Konferenser och seminarier
Kommerskollegiums seminarier tar upp viktiga frågor inom EU:s inre marknad, utrikeshandeln och handelspolitiken. Våra experter tar avstamp i forskning och beprövad erfarenhet och bjuder in till diskussion.
-
Se i efterhand från Folk och Försvar 2025: Ekonomi som politiskt vapen
Publicerad: 18 dec 2024
Kommerskollegiums generaldirektör Anders Ahnlid talade på Folk och Försvars Rikskonferens 2025 som ägde rum den 12–14 januari 2025. Han deltog i block 3 Utsikter för en framtida europeisk säkerhetsordning.
-
Se i efterhand: Handel, ekonomi och säkerhet
Publicerad: 03 dec 2024
Sommaren 2024 antog regeringen Sveriges nationella säkerhetsstrategi som består av tre fokusområden däribland Ett motstånds- och konkurrenskraftigt Sverige. I detta framställs handel, försörjningsberedskap, ekonomi och konkurrenskraft som centrala för att skapa säkerhet.
-
Se i efterhand: Kommerskollegiums medverkan i Almedalen 2024
Publicerad: 19 jun 2024
EU, Norden och Ukraina. Framtidsprioriteringar, motståndskraft och digitalisering. Välkommen att se de filmade seminarierna som Kommerskollegium medverkade i!
-
Se i efterhand från Europadagen 2024: Hur gör jag för att plugga, jobba eller starta företag i EU?
Publicerad: 15 apr 2024
Det ska vara lika lätt att studera eller jobba i Madrid eller Milano som i Lund eller Uppsala. Det är hela tanken med EU:s inre marknad. Men hur gör man för att ge sig ut i Europa? Lyssna på vårt seminarium där unga personer beskriver sina erfarenheter. Du får också konkreta råd och tips om vem du kan vända dig till...
-
Se i efterhand från Folk och Försvar 2024: Sveriges beroende av fria handelsflöden
Publicerad: 20 dec 2023
Kommerskollegiums generaldirektör Anders Ahnlid talade på Folk och Försvars Rikskonferens 2024 som ägde rum den 7–9 januari 2024. Han deltog i block 8 Ekonomiskt försvar: Flöden och kedjor.
-
Se i efterhand från COP28: Den europeiska gröna given och EU:s handelspartners
Publicerad: 28 nov 2023
Kommerskollegium arrangerade ett seminarium under FN:s klimatkonferens COP28. Seminariet diskuterade EU:s lagstiftningspaket Green Deal och dess påverkan på EU:s handelsrelationer runtom i världen. Särskilt fokus lades på hur exportörer i låg- och medelinkomstländer påverkas av EU:s klimatrelaterade lagstiftning.
-
Se i efterhand: Kommerskollegiums medverkan i Almedalen 2023
Publicerad: 15 jun 2023
Bistånd, fattigdomsbekämpning, globala koldioxidutsläpp, grön omställning, cirkulär ekonomi, elektrifiering och digitalt innehåll. Alla har de kopplingar till handel. Välkommen att se de filmade seminarierna som Kommerskollegium medverkade i!
-
Se i efterhand: Building trade policy on contemporary science –the 2023 Heckscher-Ohlin Conference
Publicerad: 11 maj 2023
Den här konferensen satte ljuset på samtida ekonomisk forskning och dess betydelse för handelspolitiska beslut.
-
Se i efterhand: Hur bygger vi en konkurrenskraft i världsklass? (Europadagen)
Publicerad: 09 maj 2023
Hur bygger vi en konkurrenskraft i världsklass när Europa befinner sig i en utmanande ekonomisk period? Att tillgodose marknadens kortsiktiga behov är nödvändigt, samtidigt som vi måste ta oss an den klyfta som uppstått mellan EU och omvärlden vad gäller tillväxt och innovation.
-
Se i efterhand: Sanktioner mot Ryssland
Publicerad: 09 mar 2022
Sanktioner mot Ryssland, mars 2022. Kommerskollegium och ISP, Inspektionen för strategiska produkter, svarar på frågor från företag.
-
Se i efterhand: Förslag för ett klimatavtal i WTO
Publicerad: 01 okt 2021
Vad kan inkluderas i ett WTO-avtal för att bidra till klimatomställningen? Och vilka är de juridiska alternativen för att skapa ett sådant avtal?