Nyheter från Kommerskollegium
Våra nyheter behandlar viktiga händelser i handelspolitiken och förklarar vad de betyder för svenska företag. Vi tipsar också om Kommerskollegiums nya rapporter och aktuella aktiviteter inom handel och bistånd.
Prenumerera på våra webbnyheter
Vill du ha webbnyheterna via e-post? Anmäl dig som prenumerant.
Information om vår behandling av personuppgifter.
-
Kriget och miljön påverkar regleringen av varor inom EU
EU-rätten
Importera & exportera
Publicerad: 24 jul 2023
Flera nya krav på varor i EU-länderna var under förra året relaterade till Rysslands krig i Ukraina, energikrisen och hållbarhet. Det visar Kommerskollegiums sammanställning av 2022 års anmälda tekniska föreskrifter inom EU.
-
Frihandelsavtal inte självklar väg mot mer diversifierad handel
Om handel
Publicerad: 04 jul 2023
Leder frihandelsavtal till internationell handel med fler slags varor? Det beror på vilken part man granskar och hur ambitiöst avtalet är.
-
Nya regler för tjänster inom EU går ofta under radarn
EU-rätten
Importera & exportera
Publicerad: 28 jun 2023
Nya krav på företag som vill sälja tjänster inom EU införs ofta utan att ha anmälts till EU-kommissionen. Det riskerar att skapa ett spretigt regelverk inom EU och hindra den fria rörligheten.
-
Kommerskollegium lyfter handelsfrågor under Almedalsveckan
Om handel
Publicerad: 22 jun 2023
Kommerskollegium är på plats under den årliga Almedalsveckan i Visby. Vi kommer att delta i seminarier och rundabordssamtal för att diskutera dagsaktuella frågor.
-
Tullfria insatsvaror från och med 1 juli 2023
Importera & exportera
Publicerad: 21 jun 2023
Nu finns en uppdaterad lista över de jordbruks- och industrivaror som kan importeras tullfritt till EU från ett land utanför EU. Syftet med tullfriheten är att företag inom EU ska få tillgång till råvaror, halvfabrikat och komponenter som inte finns tillgängliga eller inte tillverkas inom EU.
-
Standarder kan bidra mer till den gröna omställningen
Om handel
Publicerad: 12 jun 2023
För att standarder för till exempel elbilar och laddstolpar ska främja klimatomställningen behövs ett mer strategiskt arbete från Sverige, i EU och internationellt. Kommerskollegium föreslår att Sverige skapar ett permanent råd för att driva utvecklingen på området.
-
Data om statliga subventioner krävs för en konstruktiv debatt
Om handel
Publicerad: 07 jun 2023
Tillförlitlig och internationellt jämförbar information om vad, och hur mycket, olika länder spenderar på statliga subventioner är avgörande för en konstruktiv debatt om dem. Men det råder brist på uppgifter, vilket gör det svårt att bedöma subventionernas inverkan på internationell handel och konkurrens.
-
Importen gynnsam för produktivitet och export
Importera & exportera
Om handel
Publicerad: 02 jun 2023
Genom import får företag tillgång till de bästa insatsvarorna. Det bidrar i sin tur till en konkurrenskraftig produktion, ökad produktivitet och ökad exportkapacitet. Trots detta är det ofta exporten man fokuserar på.
-
Företag tjänar på att bli uppköpta av utländska ägare
Om handel
Publicerad: 01 jun 2023
Svenska företag som köps upp av utländska ägare ökar sin produktivitet med 10 procent jämfört med företag som inte blir uppköpta. Mest ökar produktiviteten för mindre tjänsteföretag.
-
Vad krävs för att överprövningen av tvister inom WTO ska komma igång igen?
Importera & exportera
Om handel
Publicerad: 22 maj 2023
WTO:s överprövningsorgan har legat nere sedan slutet av 2019. Var har orsakat situationen och vad kan göras för att få igång verksamheten igen? Kommerskollegium analyserar delar av kritiken som har riktats mot organet för att bidra till diskussionerna med förslag på åtgärder.
-
Svensk import från Ryssland har minskat mest i EU
Importera & exportera
Om handel
Publicerad: 08 maj 2023
Sedan Ryssland inledde kriget i Ukraina har Sveriges varuimport från Ryssland minskat med 90 procent. Det är den största procentuella minskningen i hela EU.
-
Mer krävs för att öka handeln med miljövaror
Importera & exportera
Om handel
Publicerad: 20 mar 2023
I många frihandelsavtal finns åtaganden som syftar till att underlätta handel med klimat- och miljövänliga varor. Men dessa frihandelsavtal leder inte till ökad handel med miljövaror. Det visar en ny utredning från Kommerskollegium.
-
Vart är Indien på väg handelspolitiskt?
Om handel
Publicerad: 28 feb 2023
I Indien, världens femte största ekonomi, finns en tendens att både vilja handla mer med omvärlden och skydda den inhemska produktionen. Vad betyder det när EU och Indien har återupptagit diskussioner om ett frihandelsavtal?
-
Konkreta insatser stödjer Ukraina
Om handel
Publicerad: 24 feb 2023
Kommerskollegium skalar nu upp utvecklingssamarbetet för att stödja Ukrainas möjligheter att snabbare integreras med EU:s inre marknad och handla med omvärlden. Även Moldavien, Armenien och Georgien får utökat stöd.
-
Ett 60-tal ansökningar om undantag från sanktionerna mot Ryssland
Importera & exportera
Om handel
Publicerad: 22 feb 2023
Kommerskollegium tog under förra året emot 59 ansökningar om undantag från sanktionerna riktade mot Ryssland och Belarus.
-
Anders Ahnlid leder EU-arbetsgrupp om frysta tillgångar
Om handel
Publicerad: 17 feb 2023
Kommerskollegiums generaldirektör Anders Ahnlid har blivit utsedd av regeringen att leda en arbetsgrupp som ska undersöka möjligheterna att använda frysta ryska tillgångar för att återuppbygga Ukraina.
-
Artificiell intelligens utmanande för teknisk reglering av varor
Om handel
Publicerad: 16 feb 2023
Digital innovation skapar utmaningar för teknisk varureglering. Det visar en ny utredning från Kommerskollegium som väcker frågan om hur produkter med inbyggd digital teknologi bör regleras.
-
Ny utredning: Reglerna för handel med begagnade elbilsbatterier behöver moderniseras
Importera & exportera
Publicerad: 06 feb 2023
Uttjänta batterier från elbilar skulle kunna bidra betydligt mer i den gröna omställningen. Men dagens handelsregler innehåller kraftiga begränsningar för hur företag och länder kan sälja och köpa begagnade litiumjonbatterier. Det visar en ny utredning från Kommerskollegium, som föreslår att reglerna moderniseras.
-
Tullfria insatsvaror från och med 1 januari 2023
Importera & exportera
Publicerad: 02 jan 2023
Nu finns en uppdaterad lista över de jordbruks- och industrivaror som kan importeras tullfritt till EU från ett land utanför EU. Syftet med tullfriheten är att företag inom EU ska få tillgång till råvaror, halvfabrikat och komponenter som inte finns tillgängliga eller inte tillverkas inom EU.