Solvit hjälper företag och personer lösa problem med fri rörlighet i EU

Nyhet

EU-rätten

Importera & exportera

Publicerad: 29 aug 2024

Problem med momsåterbetalningar och svårigheter att få yrkeskvalifikationer erkända i ett annat EU-land. Det är några av problemen som företag och personer stöter på i kontakter med myndigheter inom EU.

Solvit hjälper företag och privatpersoner att ta tillvara sina rättigheter på EU:s inre marknad, där alla EU-länder och EES-länderna Norge, Island och Liechtenstein ingår.

Märkningskrav och diskriminering exempel på företagsproblem

Företagare rapporterade förra året in drygt 100 problem där de fick hjälp av Solvit-nätverket. Det kan handla om problem med myndigheter i andra EU-länder, till exempel när det gäller momsåterbetalningar, märkningskrav, långa handläggningstider eller diskriminering i förhållande till inhemska företag.

– Vi tror att många fler företag än så stöter på problem i sina kontakter med myndigheter i andra EU-länder. Solvit utreder om en myndighet har tagit ett EU-rättsligt felaktigt beslut, kan föra en dialog med myndigheten och förhoppningsvis lösa problemet på informell väg, säger Charlotte von Mentzer, EU-rättsjurist vid Solvit Sverige.

Problem med intyg för rätt till sociala förmåner

Till Solvit Sverige är det olika typer av problem för fri rörlighet för personer som anmäls mest. Solvit har till exempel uppmärksammat att många som är statligt anställda, och utsända från Sverige till ett EU-land, har problem att få rätt till det intyg som visar att de har rätt till sociala förmåner från Sverige, ett så kallat S1-intyg.

Enligt Solvits utredning verkar problemet bero på svårigheter med att tillämpa de EU-rättsliga reglerna som avgör i vilket land en person anses EU-rättsligt bosatt.

– Solvits roll är att förmedla sin EU-rättsliga tolkning till den aktuella myndigheten, vilket i detta fall är till Försäkringskassan. Vi har också uppmärksammat regeringen och EU-kommissionen på problemet, som ett exempel på en brist i efterlevnaden av EU-rätten, säger Charlotte von Mentzer.

Statlig utredning granskar problemet

Regeringen har nu tillsatt en granskning av Försäkringskassans uppdrag och hur de tillämpar EU-reglerna när det gäller S1-intygen.

– Det här är ett exempel på hur Solvits arbete ger resultat. Vi hoppas att det på längre sikt kommer leda till att fler personer fullt ut kan dra nytta av sina rättigheter på den inre marknaden säger Charlotte von Mentzer.

Mer information om Solvit

Solvits senaste rapport

Lägesrapport 2023/24. Solvit Sverige – hjälper företag och personer lösa problem med fri rörlighet inom EU

Ta reda på om Solvit kan hjälpa dig eller ditt företag

Solvit – löser dina problem i EU

Kontakt

Charlotte von Mentzer
solvit@kommerskollegium.se