Höjda tullar riskerar störa global handel och svensk USA-export

Nyhet

Importera & exportera

Om handel

Publicerad: 10 okt 2024

Donald Trumps föreslagna tullhöjningar på import från Kina och andra länder kan få långtgående konsekvenser för global handel. Både produktion och export kan påverkas negativt, med ökade kostnader för företag och minskad konkurrenskraft som följd.

En ny analys från Kommerskollegium visar att Donald Trumps föreslagna tullhöjningar på upp till 60 procent för import från Kina och ytterligare 10–20 procent för andra länder skulle kunna leda till betydande störningar i de globala värdekedjorna. Detta riskerar att driva upp produktionskostnaderna för amerikanska företag, höja priserna för konsumenter och minska USA:s konkurrenskraft på exportmarknaderna.

Simulering som Kommerskollegium har utfört visar att alla regioner och länder som väntas omfattas av tullarna skulle uppleva negativa bnp-effekter. För USA beräknas bnp minska med 0,05 procent, motsvarande 14 miljarder dollar. För Sverige och EU som helhet förväntas bnp minska med 0,02 respektive 0,03 procent. Svensk export till USA beräknas minska med 16 procent.

– De föreslagna tullhöjningarna skulle påverka den globala handeln negativt, men allra främst USA självt. Det är framför allt företag som är beroende av importerade insatsvaror från utlandet som skulle komma i kläm, säger Nils Norell, utredare vid Kommerskollegium.

Det finns också risk för att införandet av tullarna leder till ökade kostnader för företag och konsumenter i USA, vilket ökar risken för inflation. En annan konsekvens av tullarna kan bli att andra länder väljer att vidta motåtgärder, vilket skulle kunna förvärra de ekonomiska effekterna ytterligare.

Läs mer och ladda ner analysen
Economic Backfire: The Costly Impact of Trump's proposed Tariffs