Nya utmaningar och möjligheter för EU:s handelsrelation med USA efter presidentvalet

Nyhet

Importera & exportera

Om handel

Publicerad: 24 sep 2024

Efter det amerikanska presidentvalet står EU inför nya utmaningar och möjligheter i sin handelsrelation med USA, en av unionens viktigaste handelspartners. I en ny analys undersöker Kommerskollegium presidentkandidaternas handelspolitiska agendor och ger rekommendationer för hur EU bör agera för att förbereda sig på potentiella förändringar.

EU och USA har en nära ekonomisk koppling där handeln med varor och tjänster spelar en avgörande roll för bådas ekonomier. Denna starka integration innebär att resultatet av det amerikanska presidentvalet kan ha stor inverkan på handeln mellan EU och även Sverige

– USA är en av EU:s viktigaste handelspartners, och den ekonomiska integrationen mellan parterna är svår att överskatta. Trots den osäkerhet som det amerikanska presidentvalet medför är det avgörande att EU förblir proaktiv i sitt arbete med att stärka det transatlantiska samarbetet, säger utredaren Felinda Wennerberg.

Det är avgörande för EU att tydligt kommunicera de positiva effekterna av ett fortsatt samarbete med USA. Genom att framhäva dessa fördelar kan EU stärka sina handelsrelationer och säkerställa att gemensamma intressen kvarstår, oavsett vilken kandidat som vinner.

Läs mer och ladda ner analysen
Handelsrelationen mellan EU och USA efter presidentvalet