EU:s konkurrenskraft kräver handelspolitiska reformer

Nyhet

Importera & exportera

Om handel

Publicerad: 07 okt 2024

I en ny rapport, den så kallade Draghirapporten, presenteras en rad förslag på hur EU kan stärka sin konkurrenskraft i en värld med stora geopolitiska förändringar och snabb global förändring. Kommerskollegium delar problembilden, men är samtidigt kritisk till vissa av förslagen.

Den nyligen publicerade Draghirapporten, som tagits fram av Europeiska Centralbankens före detta ordförande, Mario Draghi, på uppdrag EU-kommissionens ordförande, Ursula Von der Leyen, lämnar en rad förslag på hur EU kan stärka sin konkurrenskraft mot bakgrund av geopolitiska utmaningar och en omvärld i snabb förändring.

Huvudbudskapet är att EU har halkat efter jämförbara ekonomier när det gäller ekonomisk produktivitet och tillväxt, och föreslår reformer för att vända denna utveckling. 

Kommerskollegium håller med om analysen men är kritisk till vissa punkter

Kommerskollegium delar den problembild som målas upp i rapporten. EU behöver reformer som stimulerar produktivitet. Det är också bra att rapporten är tydlig med att konkurrenskraft inte är ett nollsummespel utan att produktivitet är grunden för att EU ska kunna nå målsättningar om välstånd, konkurrenskraft, grön omställning och ekonomisk säkerhet.

- Samtidigt är vi kritiska mot delar av rapporten, särskilt förslaget att EU:s handelspolitik ska fungera som en slags stödfunktion till EU:s interna industripolitik, säger Per Altenberg, handelsstrateg och författare till Kommerskollegiums analys av Draghirapporten.

Den kritik som Kommerskollegium riktar mot förslaget grundar sig i forskningsresultat.

Modern forskning visar på starka direkta kopplingar mellan handel och produktivitet via teknikspridning, förbättrad tillgång till insatsvaror samt genom att de mest produktiva företagen ”silas fram”, något som görs genom internationell handel. Eftersom rapporten identifierar just otillräcklig teknikspridning och en statisk industristruktur inom EU med en svag förmåga att dirigera om resurser till högproduktiva företag vore det naturligt för EU att använda handelspolitiken för att hitta lösningar på dessa problem

När det gäller EU:s inre marknad anser Kommerskollegium att det är förvånande att förslag på reformer av styrningen av EU ses som separata från reformer av den inre marknaden.

- Vi menar att dessa båda är beroende av varandra och ömsesidigt stärkande, säger Per Altenberg. Grunden för EU är gemensam EU-lagstiftning som garanterar de fyra friheterna. Därför är ansträngningar för att förbättra EU:s institutioner och regelverk nära kopplade till reformer för att stärka den inre marknadens funktion.

Ta del av hela analysen (enbart på engelska)
An analysis of the Draghi report

Kontakt
Per Altenberg
fornanmn.efternamn@kommerskollegium.se
08-690 49 26