Molntjänster ökar exportmöjligheter för svenska företag

Nyhet

Importera & exportera

Om handel

Publicerad: 05 sep 2024

Svenska företag som använder molntjänster tenderar att exportera mer och till fler marknader, de mindre företagen ser de största exportvinsterna. Behovet av att minska handelshinder, särskilt mellan EU och USA, betonas också i en ny rapport.

I en ny rapport undersöker Kommerskollegium sambandet mellan svenska företags användning av molntjänster och deras export.

Resultaten visar att företag som använder molntjänster ofta har en starkare internationell närvaro, med större exportvolymer och fler exportmarknader.

– Våra resultat visar att svenska företag som använder molntjänster tenderar att vara mer internationaliserade, till exempel genom att exportera mer och till fler marknader. Det är särskilt mindre företag som drar de största exportvinsterna av att använda molntjänster, säger en av rapportens författare, Hannes Berggren.

Rapporten understryker också vikten av att minska handelsfriktion, särskilt mellan EU och USA, för att säkerställa fortsatt tillgång till molntjänster som är avgörande för att upprätthålla konkurrenskraften.

Läs mer och ladda ner rapporten
Cloud Services and Export Performance: Evidence and Implications for EU Policy