Benämningen vegetariska köttbullar förbjuds i Frankrike – för att inte vilseleda konsumenter

Nyhet

EU-rätten

Importera & exportera

Publicerad: 17 sep 2024

När det kommer till tydlighet i varors innehållsdeklaration har Frankrike nyligen protesterat mot varor som kallas till exempel vegetariska köttbullar. Det framgår av en rapport från Kommerskollegium, som analyserar det gångna årets svenska och utländska anmälningar av lagförslag för varor.

Nationella tekniska föreskrifter skapar ofta hinder för den fria rörligheten för varor på EU:s inre marknad. EU har försökt komma till rätta med detta genom direktivet om insyn på den inre marknaden, genom en särskild anmälningsprocedur för nya krav på varor.

– Anmälningsdirektivet är ett industripolitiskt verktyg för att upptäcka eventuella handelshinder innan de har någon negativ inverkan och utgör underlag för EU:s lagstiftning i framtiden, säger Martin Söderman, utredare på Kommerskollegium.

Inom ramen för anmälningsproceduren anmälde Frankrike ett lagförslag som innebär att termer som normalt sett förknippas med köttprodukter, till exempel filé, schnitzel och biff, förbjuds att användas i marknadsföringen av vegetariska produkter.

Vill motverka olämpliga termer mot konsumenter

Fransmännen motiverade förbudet med att konsumenter har rätt till tydlig information och att förslaget motverkar användningen av olämpliga och vilseledande termer i konsumentinformationen.

Sverige ansåg dock att mindre långtgående åtgärder än ett förbud borde övervägas. Vägledning och stöd har i Sverige bedömts som en tillräcklig åtgärd för att konsumenterna ska få en klar och tydlig beskrivning av vad det för slags livsmedel. Även EU-kommissionen, Danmark och Ungern lämnade synpunkter på förslaget.

Frankrike antog ändå sina nationella regler. I Sverige är det dock fortfarande tillåtet att använda djurrelaterade beteckningar för att beskriva eller marknadsföra vegetariska livsmedel.

Många lagförslag kopplade till hållbarhet och livsmedel

Under förra året minskade antalet anmälningar av lagförslag kopplade till Rysslands invasionskrig i Ukraina och den påföljande energikrisen. Anmälningar kopplade till cirkulär ekonomi och hållbarhet var fortsatt aktuella, till exempel regler om förpackningar, pantsystem, sorteringsanvisningar, reparerbarhet och krav på reservdelar. Andra vanliga lagförslag är på livsmedelsområdet, främst i form av nationella märkningsregler och kvalitetssystem.

En ny trend är anmälningar av tillfälliga exportrestriktioner av kritiska läkemedel kopplade till läkemedelsbristen.

Kommerskollegium bevakar de anmälda lagförslagen

Kommerskollegium ansvarar för att EU:s anmälningsdirektiv genomförs i Sverige. Det innebär att myndigheten handlägger svenska anmälningar och bevakar utländska anmälningar enligt anmälningsdirektivet. Syftet är att identifiera tendenser på varuområdet som kan ha en påverkan på svenska handelsintressen.

Läs mer i årsrapporten
Årsrapport 2023 – anmälningsdirektivet för tekniska föreskrifter