Frågor och svar om handeln med USA

Har du frågor om tullar och handel med USA? Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna. Du hittar information om tullar, handelspolitik och hur handeln med USA påverkar svenska företag.

Vad är en tull och vem betalar tull? 

Tull är en avgift som företag eller privatpersoner betalar när de importerar en vara. I vissa länder betalar man även tull till staten när man exporterar en vara. Den vanligaste tullformen är så kallade värdetullar, där tullen uttrycks i procent av varans värde.

Syftet med tullar är ofta att öka statens intäkter och/eller skydda sin egen industri från konkurrens från importerade varor.

Var hittar jag information om aktuella tullar?

Tullsatsen kan variera avsevärt beroende på produkt, och det är viktigt att veta vilken varukod som gäller för att hitta rätt information.

  • Tullar vid import till Sverige: De aktuella tullsatserna finns på Tullverkets webbplats, Tulltaxan.
  • Tullar vid import till USA: Information finns hos United States International Trade Commission i deras Harmonized Tariff Schedule.
  • WTO:s tullprofiler ger en översikt över tullarna i över 170 ekonomier. Informationen omfattar bland annat genomsnittliga tullsatser och tullar per produktgrupp: WTO | Trade Statistics - Tariff profiles

Är moms samma sak som tull?

Tull och moms är olika saker. Moms (mervärdesskatt) är en skatt som läggs på varor och som gäller oavsett varifrån de kommer eller är tillverkade. Vid moms träffas inhemska varor och importerade varor av samma avgift och momsen är därför neutral. Importtull är en avgift som endast läggs på de varor som importeras.

I Sverige är Skatteverket ansvarig myndighet för frågor om moms. 

Vilken tull gäller om jag använder material från Kina, tillverkar i Sverige och exporterar till USA?

Det är svårt att avgöra hur amerikanska myndigheter ser på varans ursprung. Det amerikanska regelverket för icke-preferentiella ursprungsregler är inte särskilt detaljerat. Den grundläggande principen är samma som i alla andra sammanhang gällande ursprungsregler – den sista betydande bearbetningen avgör var varan får sitt ursprung. Bearbetningen måste vara så pass omfattande att insatsvaror och material byter egenskaper, form, karaktär eller liknande.

Varför är USA:s handelspolitik viktig för Sverige?

USA är Sveriges tredje största exportmarknad och därför en viktig marknad för många svenska företag, särskilt för fordons- och läkemedelsindustrin. De handelspolitiska beslut som USA tar kan därför också påverka svenska företag.

Du kan läsa mer om effekterna av amerikanska tullar i vår analys Konsekvenser av amerikanska tullar för Sverige och EU.

Hur stor är EU:s handel med USA?

USA är EU:s största handelspartner.

  • Varuhandel 2023: 19 procent av EU:s totala varuexport gick till USA, och 14 procent av EU:s import kom från USA.
  • Tjänstehandeln 2023: 22 procent av EU:s tjänsteexport gick till USA, och 34 procent av EU:s import kom från USA.

Du kan läsa mer om USA:s handel med Sverige på vår handelsstatistiksida

Är USA:s agerande förenligt med WTO:s regelverk?

Vi bedömer att de omfattande och generella tullarna på exempelvis stål och aluminium, som den amerikanska presidenten nu aviserat, inte är förenliga med WTO:s regelverk.

Enligt WTO:s regelverk kan länder införa tullar och andra handelshindrande åtgärder vid nationella nödlägen eller hot mot den nationella säkerhet. Det är dock ofta oklart på vilken grund de amerikanska tullarna motiveras och tolkningen av hur långt länder får gå avgörs ytterst av WTO:s tvistlösningsorgan.

Sedan 2019 har dock överprövningsorganet satts ur spel, efter att USA blockerat tillsättningen av medlemmar i överprövningsorganet. Läs mer om WTO – en organisation för världens handel.

Hur påverkas företag i Sverige och EU om USA inför tilläggstullar? 

Det beror på vilka sektorer eller varor som berörs. Om USA inför tilläggstullar mot EU kan svenska företag som exporterar till den amerikanska marknaden få svårare att konkurrera, eftersom importören måste betala tilläggstull. I många fall skulle det göra produkten dyrare än inhemskt producerade varor.

Svenska företag kan även påverkas indirekt om de är underleverantörer till större europeiska företag som exporterar till USA.

Hur påverkas svenska företag och konsumenter om EU inför motåtgärder mot USA?

Det beror på vilka motåtgärder som faktiskt införs av EU. Om EU inför motåtgärder i form av tilläggstullar på varor från USA för att bemöta de amerikanska tilläggstullarna, kan vissa amerikanska varor bli dyrare för svenska konsumenter och företag eftersom kostnaden för tullen ofta läggs på varans pris.