Chile–EU – uppdaterat associeringsavtal
EU och Chile kom i december 2022 överens om en uppdatering av det gamla associeringsavtalet som funnits sedan 2002. Avtalet väntas träda i kraft provisoriskt i början av 2025.
Chile är EU:s tredje största handelspartner i Latinamerika och är en särskilt viktig exportör av bland annat litium. EU är i sin tur Chiles andra viktigaste exportmarknad. Den svenska varuexporten till Chile uppgick till 4,2 miljarder kronor 2023. Exporten bestod främst av utrustning till gruvindustrin, transportvaror och telekomutrustning. Chile exporterade varor till Sverige för 1,4 miljarder samma år, framför allt koppar och livsmedel.
Avtalet innebär en modernisering och ambitionshöjning jämfört med tidigare avtal och utökar marknadstillträdet för både varor och tjänster. Tullar avskaffas på nästan all varuimport till Chile och åtaganden om bland annat immaterialrätt, digital handel, tekniska regler, ursprungsregler och hälsoskyddsregler (sanitära och fytosanitära åtgärder) uppdateras.
För att främja hållbar handel innehåller avtalet åtaganden om att följa bland annat Parisavtalet och ILO-standarder. Avtalet inkluderar också ett särskilt kapitel om jämställdhet.
Det finns ett särskilt avsnitt för hållbara livsmedelssystem, där parterna bland annat åtar sig att samarbeta för att begränsa användningen av antibiotika.
Ett särskilt fokus har i avtalet lagts på att säkerställa en hållbar tillgång till litium vilket är viktigt för EU:s gröna omställning.
Relaterad information
- Statistik för handeln Sverige–Chile
- Avtalstexter, information och statistik om EU–Chile på EU-kommissionens webbplats (extern webbplats)
- Tullverkets information om import från Chile (extern webbplats)
- Kommerskollegiums analys 2017: Svenska intressen och föreslagna prioriteringar inför förhandlingarna om ett moderniserat frihandelsavtal mellan EU och Chile