Import från världens alla hörn ger oss vårt julbord
Handeln med omvärlden spelar en avgörande roll för det svenska julbordet. Många av de ingredienser som gör julen speciell – som russin och mandlar i glöggen eller kryddorna i pepparkakor – har sitt ursprung utanför Sveriges gränser. Här är några exempel på hur globala handelsflöden bidrar till det svenska julbordet.
Några viktiga importvaror för det svenska julbordet. Procentsatserna anger hur stor andel av Sveriges totala import av varan som kommer från ett visst land.
De klassiska pepparkakskryddorna kanel, ingefära, kryddnejlika och kardemumma importeras från olika delar av världen. Merparten av kanelen har sitt ursprung i Indonesien (90 %), ett av världens ledande producentländer. Kryddnejlikan har till största del sitt ursprung i Vietnam (65 %), kardemumman i Guatemala (83 %) och ingefäran i Kina (65 %).
Majoriteten av det saffran som importeras till Sverige har sitt ursprung i Iran (97 %), världens största producent av saffran. Spanien, som har en betydligt mindre egen produktion, spelar också en viktig roll som mellanhand för saffransimporten till Sverige.
Viss import av julgranar ändå
Julgransimporten domineras av danska granar. Hela 97 procent av alla importerade granar kommer från Danmark. Samtidigt utgör importen en liten del av den totala svenska försäljningen. En stor del av granarna från Danmark består sannolikt av ädelgranar, som kungsgran.
Importen av sill, i burkar, konserver eller plastförpackningar, uppgår till cirka 184 miljoner kronor. En mycket stor del av denna import kommer från Norge, som är en ledande aktör inom sillfiske.
Mandlar, russin och valnötter har främst sitt ursprung i USA. Även Spaniens roll som både producent och transitland är viktig för mandelimporten.
Import från Marocko och Spanien viktig för julcitrusen
Troligen återfinns julcitrus – apelsiner, mandariner och klementiner – från Spanien, Egypten eller Marocko i fruktskålarna under julen. Spanien spelar en central roll i den svenska importen av citrusfrukter, medan Marocko är en viktig exportör av mandariner och klementiner, sett till ursprung.
Genom att importera allt från kryddor och nötter till fisk och frukt bidrar handeln med omvärlden till att skapa det svenska julbordet. Samtidigt påminner det om hur beroende vi är av andra länder för att kunna fira julen som vi gör idag.
Så har vi tagit fram statistiken
Statistiken är baserad på data från år 2023, hämtad från SCB. Analysen omfattar både ursprungsdata, som visar varor som producerats i ett land exklusive EU-länder, samt avsändardata, som visar varor som skickats från ett land. Andelarna är beräknade utifrån värdet av importen från ett specifikt land i förhållande till Sveriges totala importvärde för respektive vara.
Ta reda på mer om Sveriges handel på Kommerskollegiums handelsstatistiksidor.