Frågor och svar om handeln med USA

Har du frågor om tullar och handel med USA? Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna. Du hittar information om tullar, handelspolitik och hur handeln med USA påverkar svenska företag och hur du kan komma i kontakt med oss om du fortfarande har frågor.

Kommerskollegiums stöd till företag

Med anledning av USA:s besked om nya tilläggstullar upplever många företag osäkerhet i handeln med USA. Därför har Kommerskollegium inrättat en stödfunktion för att underlätta för företag som behöver information i handeln med USA. Om du fortfarande har frågor efter att ha läst den här sidan är du välkommen att kontakta oss.

Du kan också prenumerera på vårt nyhetsbrev för företag Utrikeshandelsnytt.

Frågor och svar

Vad är det som gäller för USA:s tilläggstullar mot EU?

Den 5 april införde USA tilläggstullar på import av alla varor, från alla länder, med 10 procent. Den 9 april införde USA ytterligare tilläggstullar som senare samma dag sattes på paus i 90 dagar. Men tilläggstullarna på 10 procent från den 5 april kvarstår. Läs mer: USA:s tilläggstullar på varor.

USA har också infört tilläggstullar på:

Hur påverkas företag i Sverige och EU av USA:s tilläggstullar?

Svenska företag som exporterar till den amerikanska marknaden kan få svårare att konkurrera, eftersom importören måste betala tilläggstull. I många fall skulle det göra produkten dyrare än inhemskt producerade varor. Svenska företag kan även påverkas indirekt om de är underleverantörer till större europeiska företag som exporterar till USA.

Hur ser läget ut för EU:s motåtgärder mot USA?

EU-kommissionen beslutade den 9 april att införa motåtgärder mot USA. Motåtgärderna är ett svar på USA:s stål- och aluminiumtullar som infördes i mars. Motåtgärderna planerades att införas från den 15 april, men den 10 april beslutade kommissionen att sätta motåtgärderna på paus i 90 dagar i syfte att öppna för förhandlingar med USA.

Hur påverkas svenska företag och konsumenter om EU inför motåtgärder mot USA?

Det beror på vilka motåtgärder som faktiskt införs av EU. Om EU inför motåtgärder i form av tilläggstullar på varor från USA kan vissa amerikanska varor bli dyrare för svenska konsumenter och företag eftersom kostnaden för tullen ofta läggs på varans pris.

Småföretag riskerar att drabbas särskilt hårt eftersom de ofta har få leverantörer och därmed svårare att hitta alternativ. Stora och medelstora företag har större möjligheter att sprida sin import över fler länder och leverantörer, men påverkas ändå i hög grad genom sin breda importbas.

Hur mycket dyrare väntas varorna bli?

Det går inte att säga på förhand hur mycket dyrare varorna kan bli. Det beror på tullens faktiska storlek, hur konkurrensutsatt marknaden för varorna i fråga är, men också priskänsligheten hos konsumenterna. Om en vara är priskänslig kan företag inte lägga över lika stor del av kostnadsökningen på konsumenten och behöver då istället bära en större del av kostnadsökningen själva och därmed minska sin vinst.

Samtidigt ska man komma ihåg att USA:s tullhöjningar mot omvärlden kommer att leda till att företag runt om i världen vill sälja sina produkter till andra marknader, däribland Sverige.

Var hittar jag information om aktuella tullar?

Tullsatsen kan variera avsevärt beroende på produkt, och det är viktigt att veta vilken varukod som gäller för att hitta rätt information.

Tullar vid import till USA: Information finns hos United States International Trade Commission i deras Harmonized Tariff Schedule.

Tullar vid import till Sverige: De aktuella tullsatserna finns på Tullverkets webbplats, Tulltaxan.

Vilken tull gäller om jag använder material från Kina, tillverkar i Sverige och exporterar till USA?

Det är svårt att avgöra hur amerikanska myndigheter ser på varans ursprung. Det amerikanska regelverket för icke-preferentiella ursprungsregler är inte särskilt detaljerat. Den grundläggande principen är samma som i alla andra sammanhang gällande ursprungsregler – den sista betydande bearbetningen avgör var varan får sitt ursprung. Bearbetningen måste vara så pass omfattande att insatsvaror och material byter egenskaper, form, karaktär eller liknande.

Mer om att bestämma ursprung vid import till USA

Customs and Border Protection (CBP) administrerar USA:s icke-preferentiella ursprungsregler. De utgår främst från interna uttolkningar och domstolsbeslut för att avgöra frågor kring en varas ursprung. CBP: ICP - U.S. Rules of Origin.

Domstolsbesluten om ursprung är sökbara och ger större klarhet om en varas ursprung: CROSS Custom Rulings Online Search System.

Det är möjligt att ansöka om ett slags bindande ursprungsbesked hos CBP för att få säkerhet i ursprungsbedömningen: Requirements for Electronic Ruling Requests | U.S. Customs and Border Protection.

Hur stor är Sveriges handel med USA?

Går till våra statistiksidor på webben och använd våra interaktiva diagram: Handelsstatistik

Ladda ner statistiken över Sveriges export till och import från USA från vår webb: Hitta handelsstatistik för ett land eller region

Hur stor är EU:s handel med USA?

USA är EU:s största handelspartner.

Varuhandel 2024: 21 procent av EU:s totala varuexport gick till USA, och 14 procent av EU:s import kom från USA.

Tjänstehandeln 2023: 22 procent av EU:s tjänsteexport gick till USA, och 34 procent av EU:s import kom från USA.

Varför är USA:s handelspolitik viktig för Sverige?

USA är Sveriges tredje största exportmarknad och därför en viktig marknad för många svenska företag, särskilt för fordons- och läkemedelsindustrin. De handelspolitiska beslut som USA tar kan därför också påverka svenska företag.

Du kan läsa mer om effekterna av amerikanska tullar i vår analys från oktober 2024: The Costly Impact of Trump's proposed Tariffs.

Är EU:s tullar orättvisa mot USA?

De enskilda tullsatserna skiljer sig åt beroende vilken vara det gäller. EU har till exempel högre tullar på personbilar och skidpjäxor, medan USA har högre tullar på lastbilar och herrskjortor.

Om man tittar på ett genomsnitt av alla tullar som EU respektive USA har för alla länder finns det flera sätt att räkna. Det så kallade handelsvägda genomsnittet ger större tyngd till varugrupper som handlas mycket, vilket ger en rimlig bild av vilka tullar företag från andra länder möter ett visst år vid import till EU respektive USA. Enligt detta mått hade EU för 2023 en genomsnittlig tullnivå på 2,59 procent medan USA hade ett genomsnitt på 2,46 procent.

Om man bara mäter import från EU till USA och vice versa, är de genomsnittliga tullarna lägre. EU:s handelsvägda, genomsnittliga tullnivå för import från USA var 1,26 procent medan USA:s motsvarande tullar på varuimport från EU låg på 1,63 procent (2023 års värden).

WTO:s tullprofiler ger en översikt över tullarna i över 170 ekonomier. Informationen omfattar bland annat genomsnittliga tullsatser och tullar per produktgrupp: WTO | Trade Statistics - Tariff profiles

Är USA:s agerande förenligt med WTO:s regelverk?

Vi bedömer att de omfattande och generella tullarna på exempelvis stål och aluminium, som den amerikanska presidenten nu aviserat, inte är förenliga med WTO:s regelverk.

Enligt WTO:s regelverk kan länder införa tullar och andra handelshindrande åtgärder vid nationella nödlägen eller hot mot den nationella säkerhet. Det är dock ofta oklart på vilken grund de amerikanska tullarna motiveras och tolkningen av hur långt länder får gå avgörs ytterst av WTO:s tvistlösningsorgan.

Sedan 2019 har dock överprövningsorganet satts ur spel, efter att USA blockerat tillsättningen av medlemmar i överprövningsorganet. Läs mer: WTO – en organisation för världens handel.

Har du frågor om USA:s tullhöjningar?

Då är du välkommen att kontakta oss. Telefontider vardagar 9–11 samt 13–15. Skärtorsdagen 9–11.

USA-gruppen

Telefon: 08–690 48 00

Öppna eller stäng kontaktformuläret