SPS-avtalet

Avtalet om sanitära och fytosanitära åtgärder. Avtal i WTO som förhandlades fram under Uruguayrundan. Avtalet innehåller regler som alla WTO:s medlemsländer ska följa när de tillämpar åtgärder för att skydda konsumenterna mot hälsorisker i livsmedel och drycker, djur mot smittsamma djursjukdomar och växter mot växtskadegörare. Denna typ av åtgärder kallas för SPS-åtgärder [LK1] (Sanitary and Phytosanitary Measures) och har stor betydelse för handel med livsmedel, levande djur, foder och växter.

SPS-avtalet ger WTO:s medlemsländer rätt att införa åtgärder för att skydda sig mot smittsamma djursjukdomar, växtskadegörare samt skadliga ämnen i livsmedel. Men för att begränsa den handelsstörande effekten på handeln måste medlemsländerna följa ett antal grundläggande regler i SPS-avtalet. Avtalet uppmuntrar till harmonisering av SPS-åtgärder mellan länder, det vill säga att länder har samma eller likartade regler och SPS-åtgärder . Därför ska WTO:s medlemsländer så långt som möjligt grunda sina SPS-åtgärder på internationella standarder. I annat fall ska de åtgärder ett land använder vara baserade på vetenskapliga belägg och en riskbedömning. Vidare ska länder välja den åtgärd som begränsar handeln så litet som möjligt  men som samtidigt uppnår syftet (skyddet). SPS-avtalet innehåller också regler om hur WTO:s medlemsländer ska hålla varandra informerade om nya regler/SPS-åtgärder  eller ändringar av regler som påverkar handeln. En särskild kommitté i WTO (SPS-kommittén) övervakar att WTO:s medlemsländer följer reglerna i avtalet.

Eng. SPS Sanitary and Phytosanitary measures

Se även Technical Barriers to Trade.