Livsmedelstrygghet
Livsmedelstrygghet (tryggad livsmedelsförsörjning,), råder enligt FAO:s definition då alla människor alltid har fysisk, ekonomisk och social tillgång till hälsosam och nyttig mat i tillräcklig mängd för att tillgodose sina behov och önskemål i fråga om mat för att kunna leva ett aktivt och hälsosamt liv. Vissa handelspolitiska åtgärder anses, tillsammans med andra politiska, finansiella och klimatmässiga faktorer, kunna påverka den globala livsmedelstryggheten negativt, framför allt i utvecklingsländer. Detta kan ske då åtgärder som t.ex. exportrestriktioner i ett eller flera länder bidrar till minskat utbud eller höga priser på världsmarknaden för livsmedel. Särskilt sårbara i sådana situationer är utvecklingsländer som är netto-importörer av livsmedel. Se även Net Food Importing Developing Countries (NFIDC) Tidigare användes även termen livsmedelssäkerhet synonymt med livsmedelstrygghet på svenska, men så är inte fallet idag..
Se Livsmedelssäkerhet.
(Eng. food security)