FAO

FN:s fackorgan för jordbruksfrågor, landsbygdsutveckling, skogsbruk och fiske, grundat 1945. Det övergripande målet med FAO:s arbete är att trygga tillgången till mat och bekämpa hunger. FAO ska fungera som ett diskussionsforum där länder kan mötas för att nå samförstånd i aktuella jordbruks- och livsmedelsfrågor. En central roll för organisationen är att samla in och dela statistik och prognoser samt att sprida kunskap i jordbruks-, livsmedels- och landsbygdsfrågor. Huvudsätet ligger i Rom.

FAO:s arbetsområde inkluderar handels- och marknadsfrågor. Sedan några år tillbaka gör FAO och OECD gemensamma prognoser för utvecklingen på jordbruksmarknaderna.

Organisationen har en central roll för att underlätta säker handel med jordbruksprodukter och livsmedel genom harmonisering av regler som tillämpas i handeln. FAO är huvudman för den internationella växtskyddskonventionen (IPPC) som tar fram internationella standarder för handeln med växter. Tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) har FAO ansvar för Codex Alimentarius som fastställer standarder för livsmedels säkerhet och kvalitet.

Eng. FAO Food and Agriculture Organization

Se även International Plant Protection Convention och Codex Alimentarius