Viktigt att proceduren följs när en produkt stoppas inom EU
Ett företag som hindrades att sälja en produkt som redan såldes i ett annat EU-land, bemöttes inte av myndigheten på korrekt sätt enligt förordningen om ömsesidigt erkännande. Här kan du läsa om fallet och det yttrande – det första – som kommissionen gjorde inom ramen för förordningens problemlösningsförfarande.
Ett företag, som lagligen salufört vitamin D3 som kosttillskott i Grekland och Rumänien, ville exportera sin produkt till Bulgarien. Företaget ansökte om marknadsgodkännande hos den behöriga bulgariska myndigheten, men fick avslag eftersom produkten överskred det nationella gränsvärdet för vitamin D i kosttillskott.
I det här fallet är myndigheten skyldig att tillämpa förordningen om ömsesidigt erkännande eftersom det gällde tillsyn över produkter som redan säljs (lagligen) i ett annat EU-land.
Men myndigheten följde inte den beslutsprocedur som finns i förordningen. Därför strider beslutet mot EU-rätten, enligt Solvit och EU-kommissionen, som för första gången (september 2021) yttrat sig inom ramen för förordningens problemlösningsförfarande.
Detta saknades i myndighetens handläggning:
- Myndigheten hade inte omgående informerat företaget om att man övervägde att stoppa produkten från försäljning i landet med hänvisning till den underliggande nationella lagstiftningen.
- Myndigheten hade inte informerat företaget om möjligheten att lämna in en försäkran om ömsesidigt erkännande.
- Myndigheten fattade ett beslut som inte innehöll de delar som krävs för denna typ av beslut i förordningen om ömsesidigt erkännande (bland annat har myndigheten inte informerat om Solvit).
- Myndigheten hade inte notifierat EU-kommissionen och andra medlemsländer om sitt beslut inom den angivna tidsfristen.
Kommissionens yttrande blir vägledande
EU-kommissionens yttrande blir en vägledning och en påminnelse till nationella myndigheter inom EU om vikten av att följa den lagstadgade proceduren i sin tillsyn av produkter. Den gäller alltså när myndigheten utövar tillsyn över produkter som redan säljs (lagligen) i ett annat EU-land.
Kommissionens yttrande om hur ömsesidigt erkännande ska tillämpas för livsmedelstillskott (på engelska, EU-kommissionens webbplats)
Kontakta oss om förordningen om ömsesidigt erkännande
Jag svarar på frågor om rutinen i förordningen om ömsesidigt erkännande. Om din myndighet har behövt hindra eller stoppa en vara - skicka meddelanden, underrättelser och beslut i ärendet till Kommerskollegium.
Jasmin Saleh
Telefon: 08 690 48 00
E-mail: registrator@kommerskollegium.se
Öppna eller stäng kontaktformuläret
Relaterad information
Svensk lagstiftning
Vägledning från EU-kommissionen
- Handledning för tillämpningen av fördragets bestämmelser om fri rörlighet för varor (extern webbplats)
- Vägledning angående begreppet "lagligen saluförd" (extern webbplats)
- Om ömsesidigt erkännande, vägledning för förhållandet till andra rättsakter och tillämpning på en rad sektorsspecifika områden (extern webbplats)