This information is also available in English. Go to the English webpage
I vissa EU-länder måste man registrera sig efter tre månader, men inte i Sverige.
EU-medborgare behöver inte arbetstillstånd
EU-medborgare behöver inget arbetstillstånd för att arbeta i Sverige.
Få kompetens erkänd...
En EU-medborgare som vill arbeta inom ett yrke i Sverige kan fritt göra det så länge yrket inte är reglerat i lagar eller förordningar - ett så kallat reglerat yrke. Olika regler gäller beroende på om man flyttar till Sverige eller bara ska arbeta här tillfälligt.
...etablera sig i Sverige
En EU-medborgare som flyttar till Sverige för att arbeta inom ett yrke som är reglerat måste ansöka om erkännande hos den ansvariga myndigheten.
...tillfälligt arbeta i Sverige
En EU-medborgare som vill arbeta tillfälligt inom ett reglerat yrke i Sverige behöver inte ansöka om erkännande av sina kvalifikationer. Det är då tillåtet att använda yrkestiteln från hemlandet. Om yrket inte är reglerat i hemlandet måste man dock kunna styrka två års yrkeserfarenhet.
För mer information kontakta Universitets- och högskolerådet
Rättigheter som arbetstagare
Den som börjar arbeta i Sverige kan bli medlem i ett fackförbund. De flesta svenska arbetsplatser omfattas av kollektivavtal som är slutna mellan fackförbund och arbetsgivare. De reglerar löner och arbetsförhållanden. Ta reda på vilket fackförbund din yrkesgrupp tillhör.
Utstationerad?
En arbetstagare utsänd av ett företag från ett annat EU-land för att arbeta i Sverige, kortare än två år, är antagligen utstationerad. Att vara utstationerad innebär att man är socialförsäkrad i sitt hemland. Då har man rätt till vård i utstationeringslandet, men vården betalas av hemlandet. För mer information om hur man vet om man är utstationerad, se Arbetsmiljöverkets webbplats.
Läs mer om vilken socialförsäkring som gäller för familjemedlemmar som följer med en utstationerad arbetstagare på Ditt Europas webbplats.
Pension
Man ansöker om pension i det land där man bor. Om man aldrig har arbetat i det land som man för närvarande bor i, ska man ansöka hos pensionsmyndigheten i det land där man arbetade senast.
Planerad vård
En EU-medborgare som är bosatt i ett annat EU-land och vill resa till Sverige för planerad vård, kan vända sig till Socialstyrelsen för att få mer information.
Hämta ut försändelser på posten
Hämta paket på posten – det krävs pass eller ett nationellt ID-kort för att legitimera sig.
Problem med rätten till fri rörlighet?
Kontakta Solvit!
Om du har problem med en myndighet inom EU så kan du anmäla det till Solvit.